sâmbătă, aprilie 5

Din categoria Copilaria nostra vs.copilaria voastra


In urma cu cateva zile ma aflam in fata mall-ului (noua inventie, loc de petrecere a timpului, si de intoxicat cu care mai de care fitze). Mergeam doar la niste cumparaturi (d'ale gurii) si vad o ceata de pitici insotiti de doamnele educatoare. Draguti foc ei asa, dar prea mici ca sa realizeze lumea in care traiesc.

Si totusi, plimabare la mall? Nu era mai dragut si mai educativ o plimbare in parc, la teatru de papusi?...asa ca pe vremea noastra cand ne scoteau la plimabare, de manuta, doi cate doi, si ne plimbau ba in parc, ba pe la un muzeu...nu stiu daca e nostalgie, dar pot spune inca o data mandra ca am avut o copilarie adevarata si frumoasa.

2 comentarii:

fresha spunea...

bine ca nu i-au dus la lansare la macbook air :-j

silvium spunea...

Un film cu acest titlu difuzat pe YouTube a provocat un conflict intre generatii care ar putea fi rezumat in replica: "Ba copilaria mea a fost mai frumoasa!".

http://www.youtube.com/watch?v=_WmMAkpRMS0

Creatorii filmului arata in doua minute si 44 de secunde, cu nostalgie, ca in ciuda privatiunilor de care au suferit familiile inainte de '89, copilaria era mult mai frumoasa, si "generatia mall", a internetului, este o generatie de copii "mult mai tristi ca noi". Nostalgicii apara in acest film un univers fericit in care repere sunt chiar cozile la piine si la lactate, revistele "Soimii patriei" si "Cutezatorii", jocuri precum "Lapte gros", "Baba oarba" sau "Rata si vinatorii", "bunatati" ca Brifcor, Quick, Porto sau crevetii vietnamezi, "Ciresarii" sau "Amintiri din copilarie".

La 20 - 30 de ani distanta in timp, fericirea inseamna sa ai telefon mobil, calculator dotat cu volan si pedale, camera burdusita cu roboti transfomeri sau papusi Barbie, sa te duci la mall, sa schimbi ID-ul cu baiatul care-ti place. Bucuriile ciopilariei din anii 60 - 80 au fost "aparate" si intr-o scrisoare electronica, ai carei semnatari spuneau printre altele: "Nu aveam Playstation, Nintendo 64, X box, jocuri video, 99 canale de televiziune pe cablu, dolby surround, celulare personale, calculatoare, chat pe Internet ... dar Aveam prieteni".

"Fetitele de 10 - 12 ani incearca sa devina superfemei"

Specialistii arata ca transformarea componentei ludice a contribuit in mare masura la schimbari de structura sufleteasca. In plus, acestia cred ca modificarile intre copilaria de acum 30 de ani si cea a anului 2008 ar trebui asimilate modificarilor de structura sociala. "Copiii de acum 20 de ani aveau alte repere morale, alta scara de valori. Era intercomunicarea intre copii mult mai mare, in timp ce astazi comunicarea se face prin intermediul telefoanelor mobile, a internetului. Era o copilarie mult mai lipsita de violenta, fata de azi, cind orice imagine a desenelor animate, chiar si din cartile pentru copii au multa agresivitate, utilizeaza limbajul obscen. Fetitele de 10 - 12 ani de astazi incearca, sub aceste influente, sa devina superfemei, supermodele", spune Ion Ghidu, inspector de specialitate al DGASPC. Diferentele au fost percepute si de cadrele didactice cu zeci de ani de experienta in activitatea didactica. "Cind ma gindesc la copilaria din trecut am in minte fel de fel de povesti cu zine si feti frumosi, copii cu puterea de a se bucura de orice jucarie cit de simpla, jocuri care ii apropiau. Era o hirjoana nevinovata. Copilaria de astazi imi sugereaza imediat calculatorul, desene animate care instiga la un comportament agresiv, un vocabulator presarat cu fel de fel de cuvinte si expresii urite, chiar de mahala. Sunt vesnic nelinistiti, agitati. Au o concentrare de scurta durata. Sint produsul timpului pe care-l traim", spune Margareta Vatamanescu, invatatoare a Colegiului National "Ferdinand I" din Bacau, adaugind ca eroii copiilor de astazi nu mai sunt printul si Ileana Cosinzeana, ci Spider Man, Zorro sau Rapunzel. Schimbarile de structura sufleteasca si de personalitate a copiilor sunt confirmate si de bibliotecari. "Lucrez in Biblioteca Judeteana de 36 de ani si am putut observa ce diferente mari sint intre copiii care veneau acum 20 - 30 de ani la biblioteca si cei de astazi. (...) Consider ca au pierdut o mare bucurie, aceea de a citi cele mai frumoase carti ale copilariei. (...) Sint grabiti si ar dori, cind vin sa imprumute o carte, sa gaseasca, daca se poate, un text prescurtat al cartii sau referatul gata facut pe internet", a declarat prof. Ana Chiscop, sef birou Copii si Arta al Bibliotecii Judetene "Costache Sturdza"